ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Ημερομηνία έναρξης της συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο η Τετάρτη στις 16:30 ▬ Σε 24ωρο κλοιό εισέρχεται από τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης ο χώρος περιμετρικά της Βουλής ▬ Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ την Τετάρτη στις 11:00 συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και πορεία προς τη Βουλή. Αγανακτισμένοι στην Ελλάδα: Το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος..
Στο κάτω μέρος της σελίδας μπορείτε να πατήσετε like, tweet, ή "μοιραστείτε" ώστε να διαδώσετε το blog. Ευχαριστούμε!

Το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος..

Η αντισυνταγματικότητα του μνημονίου είναι πραγματικά απίστευτη. Όσο πιό πολύ μελετώ την σύμβαση τόσο εξοργίζομαι. Η ομαδική προσφυγή είναι πραγματικά μια σπουδαία ευκαιρία σε αυτήν την χρονική στιγμή.

Και για να μην ισχυρίζονται ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος: Η συνάντηση 1613 της 17ης Ιουνίου 1980 της επιτροπής διεθνούς δικαίου του ΟΗΕ αναγράφει ρητώς ότι «ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια, να εγκαταλείψει τις δημόσιες υπηρεσίες επιφέροντας χάος και αναρχία στην κοινωνία, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει κονδύλια αποπληρωμής δανείων». Θυμίζω και την άρνηση αποπληρωμής που είχε κάνει ο Ιωάννης Μεταξάς στην βελγική τράπεζα Societe Commercial de Belgique, για την οποία δικαιώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της τότε Κοινωνίας των Εθνών το 1938, δημιουργώντας ένα νομικό προηγούμενο το οποίο αργότερα αξιοποίησαν χώρες όπως η Αργεντινή (2003) στην παύση πληρωμών και στη μονομερή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της. 

 Το μνημόνιο συνεπώς δεν είναι μονόδρομη λύση καθώς υπάρχουν αρκετά διεθνή δεδικασμένα. Παραθέτω και τον σχετικό σύνδεσμο. βρίσκεται στην σελίδα 152 των πρακτικών της προαναφερόμενης συνάντησης 1613 της 17ης Ιουνίου 1980 της επιτροπής διεθνούς δικαίου του ΟΗΕ.

http://untreaty.un.org/ilc/publications/yearbooks/Ybkvolumes(e)/ILC_1980_v1_e.pdf

6 σχόλια:

Κύριλλος Βοημός είπε...

Δύο βασικά ερωτήματα:
1) Τί θα γίνει αν δεν πληρώσουμε; Θα αποκλεισθούμε από τις υπόλοιπες οικονομίες; Πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται πως ναι. Π.χ. ο πολυδιαφημισμένος Βαρουχάκης γράφει:

"...Αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας η συμμετοχή της χώρας (α) στην ΕΕ και (β) στην Shengen (καθώς οι κανονισμοί της ΕΕ δεν επιτρέπουν περιορισμούς στην 'ελευθερία' του κεφαλαίου να διακινείται απρόσκοπτα ενώ η Shengen δεν επιτρέπει τους συνοριακούς ελέγχους που είναι απαραίτητοι για να επιβληθούν οι περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων)..."
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=7118

2) Σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πως θα μετατραπούν οι ισορροπίες; Καλά να είσαι Ισλανδία στη μέση του πουθενά, αλλά στην Ελλάδα πως διασφαλίζεις την εδαφική σου ακεραιότητα όταν γυρίσεις την πλάτη σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ;

Τέτοια πρακτικά ζητήματα πρέπει να απαντηθούν γιατί ο κόσμος είναι χαμένος και το παιχνίδι πιστεύω θα παιχτεί σε αυτά τα βασικά. Πολλοί θα αρχίσουν να ξεθάβουν Μακάριους και εισβολές στα επιχειρήματά τους...

Ανώνυμος είπε...

Η αναφορά σου στο απόσπασμα από το άρθρο του Βαρουφάκη είναι εκτός πλαισίου. Ο Βαρουφάκης στο εν λόγω άρθρο κάνει λόγο για τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από Ευρώ (τίτλος άρθρου "Η κούφια απειλή της εκδίωξης"). Συμφωνώ, όμως, με τα θέματα που θέτεις και είναι εύλογα τα ερωτήματά σου.

Χωρίς να είμαι ειδικός, θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν θα είναι εις θέση να βγει στις αγορές για δανεισμό ακόμα και μετά την λήξη του Μνημονίου ΙΙ (2015) ή στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να δανειστεί με πολύ υψηλά επιτόκια, όντας ήδη φορτωμένη με ένα τεράστιο χρέος τόσο σαν απόλυτο αριθμό όσο και σαν λόγο χρέους προς ΑΕΠ και με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το Μνημόνιο ΙΙ, η νέα παράλληλη αύξηση της φορολογίας και μείωσης μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θεωρώ πως θα επιτείνει περαιτέρω την ύφεση και ως εκ τούτου δεν θεωρώ ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι θετικός για το 2012 όπως προβλέπει η τρόικα.

Ουσιαστικά, αυτό που επιχειρείται μέσω των Μνημονίων είναι ένας έμμεσος – τεχνητός αποπληθωρισμός, ώστε να η ελληνική οικονομία να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της και να γίνει πιο «φιλική» για επενδύσεις, με στόχο και σκοπό η Ελλάδα να ορθοποδήσει οικονομικά για να είναι εις θέση να ανταποκριθεί στις δανειακές τις υποχρεώσεις.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα είναι ένας ασθενής σε κώμα που κρατιέται ζωντανός με μηχανική υποστήριξη (δάνεια) ώστε να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία (Μνημόνιο), για να καταφέρει να επανέλθει. Μόνο που ξυπνώντας θα του δοθεί ο λογαριασμός με τα νοσοκομειακά του χρέη + τα χρέη που είχε πριν πέσει σε κώμα, τα οποία για να αποπληρωθούν στο σύνολο τους θα χρειαστεί να πληρώσουν ο ίδιος, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και τα δισέγγονα του.

Για τα υπόλοιπα ας γράψει κάποιος άλλος.

Κύριλλος Βοημός είπε...

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το σχόλιο μου πάει περισσότερο στον τίτλο, γιατί αυτοί που υποστηρίζουν (ή θα υποστηρίξουν σε εκλογές) πως το μνημόνιο είναι όντως μονόδρομος σε πρακτικά ζητήματα θα στηριχτούν. Καλές οι διεθνείς ακυρώσεις πληρωμών αλλά τόσο στην περίπτωση Μεταξά όσο και σε προηγούμενες πτωχεύσεις η χώρα οδηγήθηκε σε άκρατο εθνικισμό και πολεμικές εκστρατείες...

papas.John είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Το τελευταίο καιρό γίνεται ολοένα συνείδηση ότι το 'μνημόνιο' είναι βουτηγμένο στη παρανομία.

Και αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι για τη συζήτηση που ακολουθεί: Πως είναι δυνατόν να μη σκεφτόμαστε τη κυριολεκτική κατάλυση του Συντάγματος από τον Μάη του 2010 (σε αυτό κάθε νομικός που σέβεται τον εαυτό του δε θα διαφωνήσει) και την όλο και μεγαλύτερη απώλεια των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (τώρα συζητάται να αναλάβουν οι δανειστές μας τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους). Και αντ' αυτού, να σκεφτόμαστε τι θα πάθουμε αν μας 'πετάξουνε' από τις αγορές. Πάντως δε θα απωλέσουμε τη Δημοκρατία μας (κουτσή, στραβή, θα τη κάνουμε καλύτερη εκεί στις πλατείες, με τις απίστευτες ζυμώσεις που συντελούνται αυτή τη στιγμή). Θα έχουμε υπερασπιστεί το Σύνταγμα και θα έχουμε παραμείνει αξιοπρεπείς. Και είναι να αναρωτιέται κανείς:

Πως είναι δυνατόν άλλωστε ο δανειστής να επιθυμεί να 'σώσει' τον δανειολήπτη όταν η χρεωκοπία συμφέρει τον δανειστή, μια και θα πάρει τη περιουσία του χρεωκοπημένου για ένα κομμάτι ψωμί... Άρα δεν είναι η ελληνική κοινωνία και οικονομία ο ασθενής που είναι σε κόμμα και υποστηρίζεται μηχανικά από τους 'φιλέσπλαχνους σωτήρες΄, αλλά ο μελλοθάνατος που ετοιμάζεται να πάρει το κώνειο έχοντας πιστεί ότι έτσι θα σωθεί και ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.

Να λοιπόν που έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να αρνηθούμε το μνημόνιο ως παράνομο και απ' ό,τι φαίνεται, και μεγάλο μέρος του χρέους. Γίνεται ήδη πολύ δουλειά πάνω σε αυτά...Αν όμως μας κατεβάσουν τάκνς θα είναι που θα έχουν αποφασίσει να μας κρατήσουν δεμένους χειροπόδαρα με τη δύναμη των όπλων και με βία. Ο μοι γένοιτο...

Κύριλλος Βοημός είπε...

Φίλε J.P.

Μην αναρωτιέσαι καθόλου για την παραπάνω συζήτηση. Δεν είναι παράλογη ούτε άξια απορίας η κουβέντα που άνοιξα, αν και είμαι εκτός θέματος. Συμφωνώ μαζί σου πως ο δανειστής θέλει τα λεφτά του πίσω και μας στύβουν. Ναι, πρέπει να διαφυλάξουμε το Σύνταγμα. Πρέπει όμως να απαντηθεί και ξεκάθαρα ποιες θα είναι οι συνέπειες του «δεν πληρώνω» τους δανειστές, ανάμεσά στους οποίους είναι οι Ευρωπαίοι αλλά και το αμερικανοτραφές ΔΝΤ. Μια ζωή οι σύμμαχοι πάσης μορφής μας κρατάνε στο χέρι πουλώντας οπλισμό σε μας και στους απέναντι. Δεν είναι ζήτημα αυτό; Ή δια μαγείας αν δεν πληρώσουμε το μνημόνιο θα γίνει όλος ο κόσμος ειρηνικός και αγγελικά πλασμένος;

Πρέπει ο Έλληνας να ακούσει από κάποιον με γνώσεις και όραμα, επώνυμα και με πλήρη ευθύνη των λόγων του ποία θα είναι η θέση μας στον παγκόσμιο χάρτη. Υπεύθυνα και επώνυμα. Όχι είμαι «πεφωτισμένος» λέω μια άποψη θερμά και περικοκλαδιστά και κατόπιν φεύγω. Είπε ο Μίκης Θεοδωράκης να πάμε οικονομικά με τους Ρώσους, έτσι στο ντούκου, χωρίς βάσιμα στοιχεία, χωρίς να έχει συνομιλήσει κανείς με κανέναν πρώτα! Να τα λέμε να χαιρόμαστε. Βέβαια είναι ηλικιωμένος ο άνθρωπος, ένα σύμβολο αγώνων σε δύσκολους καιρούς, τι να πεις;

Με το μνημόνιο το άσχημο σενάριο είναι σαφέστατο: φτώχεια και άμεσος έλεγχος από ξένους σε κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες. Με την χρεοκοπία και τα ανάλογά της δεν είναι σαφές ποια σημεία θα πληγούν και αυτό καλό θα ήταν να ξεκαθαριστεί. Διψάμε όλοι να καταλάβουμε τι μέλλει γενέσθαι. Επιτέλους να γίνουν και ανοικτές συζητήσεις, να πάψει αυτός ο πνευματικός αυνανισμός, ευλογούν τα γένια τους οι μονοδρομικοί του μνημονίου ευλογούν οι μονοδρομικοί του «δεν πληρώνω».

Μήπως έχει κανείς καμία παραπομπή σε γραπτά που να αποδεικνύει πως το χρέος μας είναι παράνομο και δικαιούμαστε να το αποποιηθούμε βάσει διεθνών νόμων, ώστε να το διαβάσουμε; Θα ήταν χρήσιμο να βεβαιωθούμε αν δικαιούμαστε στην παρούσα να αρνηθούμε να πληρώσουμε έστω και μέρος του χρέους ως απεχθές ή κάτι παρόμοια. Εννοώ πέρα από την πιθανή άρνηση λόγω αδυναμίας κάλυψης βασικών-ζωτικών αναγκών (χρεοκοπία).

Τανκς και άλλα τέτοια επιστημονικής φαντασίας, ας μην τα αναφέρεις καν. Μιλάμε για 500.000 πολίτες την Κυριακή, χωρίς αρχηγούς και ονοματεπώνυμα! Ο λαός αυτός πρέπει να ενημερωθεί και ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΕΙ!!! Δεν ζούμε σε σπηλιές και αυτό καλό είναι να γίνει κατανοητό προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ανώνυμος είπε...

Κύριλλε, όταν είναι έτοιμοι να σε σφάξουν τρέχεις κατ' αρχήν να σωθείς.
Δεν αφήνουν την Ελλάδα να πτωχεύσει επίσημα. Έτσι τους έχουμε στο χέρι.
Συμφωνώ, αν χρωστάμε να πληρώσουμε. Τότε να βρεθούν όλοι αυτοί που τα φάγανε και να πληρώσουν. Σε διαφορετική περίπτωση θα τα χάσουν. Τόσο απλά. Τα ομόλογα είναι σαν τις μετοχές. Παίξανε και χάσανε. Θυμάσαι πως απαντούσαν σ'όλους αυτούς που χάσανε τα λεφτά τους στο χρηματιστήριο;
Τα δάνεια αυτά τα τελευταία όμως δεν είναι ομόλογα. Είναι με υποθήκη όλη τη χώρα. Το ξεπούλημα της χώρας δεν είναι ομόλογα.
Κινδυνολογείς. Άμα φύγει η βρώμα αυτή του πολιτικού κατεστημένου από τη μέση, και θα φύγει κακήν κακώς, όλα θα βρεθούν. Όλα έχουν τη λύση τους.
Ρωτάς αν υπάρχει ρεαλιστική πρόταση. Η ερώτηση αυτή γίνεται και κανένας απ' αυτούς που ρωτάνε δεν κάθεται ν' ακούσει τι προτείνει, όποιος προτείνει.
Τόσες μα τόσες προτάσεις υπάρχουν. Ναι, είναι πρόταση να λέμε κατ' αρχήν τι δε θέλουμε. Και είναι πρόταση να πληρώσουν όλοι αυτοί που έγιναν πλούσιοι τα προηγούμενα τριάντα τόσα χρόνια.