ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Ημερομηνία έναρξης της συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο η Τετάρτη στις 16:30 ▬ Σε 24ωρο κλοιό εισέρχεται από τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης ο χώρος περιμετρικά της Βουλής ▬ Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ την Τετάρτη στις 11:00 συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και πορεία προς τη Βουλή. Αγανακτισμένοι στην Ελλάδα: Μισό εκατομμύριο Αγανακτισμένοι βούλιαξαν το Σύνταγμα
Στο κάτω μέρος της σελίδας μπορείτε να πατήσετε like, tweet, ή "μοιραστείτε" ώστε να διαδώσετε το blog. Ευχαριστούμε!

Μισό εκατομμύριο Αγανακτισμένοι βούλιαξαν το Σύνταγμα

 Οι υπολογισμοί δεν είναι αυθαίρετοι. Βασίζονται στο έμπειρο βλέμμα ενός «βετεράνου» στην τηλεοπτική κάλυψη πολιτικών συγκεντρώσεων, ο οποίος είχε αναλάβει την οργάνωση όλων των προεκλογικών εκστρατειών του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Τάσος Μπιρσίμ ήταν σαφέστατος, τουλάχιστον 500.000 πολίτες βρέθηκαν στον χώρο αυτό της πλατείας Συντάγματος τη στιγμή της κορύφωσης της προσέλευσης, δηλαδή γύρω στις 21:30 το βράδυ της Κυριακής.

 Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν το κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας από τα Προπύλαια έως τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και από την Κολοκοτρώνη έως τη Φιλελλήνων.

Στη Λεωφόρο Αμαλίας δεν έπεφτε καρφίτσα και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος δεν μπορούσε κανείς να μετακινηθεί από το στριμωξίδι. Το πλήθος εισχώρησε στη Μητροπόλεως, την Ερμού και στην Καραγεώργη Σερβίας και γέμισε το κέντρο της πλατείας.

Η μαζική προσέλευση του κόσμου άρχισε στις 18:00. Η αστυνομία είχε στην κυριολεξία περικυκλώσει το διοικητικό κέντρο της πρωτεύουσας, που εκτείνεται από τον Άγνωστο Στρατιώτη έως την πλατεία Ρηγίλλης και από το τέλος του Εθνικού Κήπου στο Παναθηναϊκό Στάδιο έως το Ζάππειο. Κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πρόσβαση από τον Ευαγγελισμό προς το Σύνταγμα στη συμβολή της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Κουμπάρη, ενώ ειδικά υψηλά κιγκλιδώματα έκλεισαν την οδό Ακαδημίας στο ύψος της Κανάρη.

Ο κόσμος χρησιμοποίησε μαζικά το Μετρό και τους σταθμούς πρόσβασης προς το Σύνταγμα, δηλαδή τους  «Ευαγγελισμός», «Μοναστηράκι» και «Ακρόπολη», διότι ο σταθμός του Συντάγματος είχε κλείσει. Γύρω στις 21:15 ήταν αδύνατο να κινηθεί κανείς άνετα εντός της πλατείας, αλλά και στις παράπλευρες οδούς.

Πολίτες από την Κρήτη, τη Βοιωτία, την Κορινθία κατέφθασαν στη συγκέντρωση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατήγγειλαν πως λεωφορεία γεμάτα με διαδηλωτές παρεμποδίστηκαν κυρίως στα διόδια Ελευσίνας. Οικογενειάρχες με τα μωρά τους, πολίτες κάθε ηλικίας, νεαρόκοσμος και γέροντες όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων και όλων των κομματικών χώρων έδωσαν ένα ηχηρό «παρών» αλλά και μία νέα δυναμική στο κίνημα των «Αγανακτισμένων», το οποίο διέψευσε όλες τις «Κασσάνδρες» και δεν «ξεφούσκωσε».

Το μνημόνιο, η εθνική κυριαρχία, η ατιμωρησία των πολιτικών, η κλοπή του δημόσιου πλούτου, το άδηλο μέλλον των νέων ανθρώπων, η κατάσταση στην παιδεία και την υγεία, αλλά πάνω από όλα η ανεργία αποτέλεσαν τις βασικές ανησυχίες που εξέφρασαν οι πολίτες. Ένα ποτάμι οργής, αγανάκτησης αλλά και αποφασιστικότητας, το οποίο, προφανώς, δεν περνά απαρατήρητο από τους πολιτικούς ταγούς. Το σύνθημα «Κλέφτες! Κλέφτες!» κυριάρχησε.


Το μεγάλο ραντεβού δόθηκε, βεβαίως, για την επόμενη Κυριακή, με ενδιάμεσους σταθμούς την καθημερινή συλλογική συνάντηση στις 18:00 στο Σύνταγμα.

Δεν άνοιξε μύτη την Κυριακή το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας. Μισό εκατομμύριο κόσμου, με παλμό, ρυθμό, διοχέτευσε την απόγνωση και την απελπισία του σε ένα ηχηρό «Φτάνει πια!».

Και ο νοών νοείτω… 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

UP- ΟΨΙΣ, περί της Ελληνικής Κρίσης

“IS ΙΤ ALL GREEK TO ΤΗΕΜ?” – ΚΑΙ …ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΣ;


«Οικονομολόγος», λέει, «είναι αυτός που θα μας πει, αύριο, γιατί αυτό που λέει, σήμερα, είναι λάθος». Άλλοι τους συγκρίνουν με τους αστρολόγους. Προσωπικά, τους έχω εφάμιλλους των σεισμο- λόγων: ΑΦΟΥ γίνει ο σεισμός, στον αναλύουν μέχρι …οδοντογλυφίδας. «Αφού», όμως. Πιο πολύ ταιριάζει να τους πεις όλους αυτούς μαθηματικούς, γιατί χωρίς μαθηματικά η «επιστήμη» τους δεν κουνιέται ρούπι.

Πάντα με προβλημάτιζε το «γιατί» οι Έλληνες, που θεσμοθέτησαν όλες τις κλασικές επιστήμες, ΔΕΝ είχαν καμία «Οικονομολογία», ή «Οικο-νομικά». (: Μόνο ένα σχετικό σύγγραμμα υπάρχει, ο «οικονομικός», του Ξενοφώντος, όπου μιλάει ο Σωκράτης. Κι αυτό αναφέρεται σε ό,τι σημαίνει η λέξη «οικο-νομία»: στο πώς να δι- οικείς και να φροντίζεις ένα σπίτι∙ που τότε ήταν κυρίως αγροτικό, οπότε μιλάει και για την Γεωργία. Δεν πιστεύω, πάντως, ότι ο Σωκράτης μπορεί να καταχωρηθεί στους νυν καλούμενους …οικονομολόγους, ακόμα και από τους πιο προχώ του είδους).

Όπως, επίσης, εντύπωση μου προκαλεί το «γιατί» οι Εβραίοι- Ιουδαίοι- Ισραηλίτες, που θεσμοθέτησαν τον ΜΟΝΟ- ΘΕΪΣΜΟ, κυριαρχούν στα οικονομικά (= χρήμα) του πλανήτη, σήμερα, και χθες και προχθές, (: Στράβων, [63 πΧ – 23 μΧ]: «Ο λαός αυτός βρίσκεται σε κ-ά-θ-ε πόλη. Κι είναι δύσκολο να βρει κανείς μέρος στην κατοικημένη γη, που να μην έχει δεχθεί τον εβραϊκό Λαό και που να μην κυριαρχείται οι-κο-νο-μι-κά απ’ αυτόν).

H συνέχεια εδώ:

http://gkdata.wordpress.com/2011/06/02/up-%ce%bf%cf%88%ce%b9%cf%83-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7%cf%82/

Ανώνυμος είπε...

προτιμώ το "αποφασισμένοι" από το "αγανακτισμένοι"

Ανώνυμος είπε...

Εκτίμηση από Google Earth:
Σύνταγμα και περιβάλοντες δρόμοι:180X140=25200τμ
Ερμού έως Καπνικαρέα:14X446=6244τμ
Πανεπιστημίου Έως Προπύλαια:20Χ500=10000τμ
Αμαλίας έως Στήλες:25Χ490=12250τμ
Σύνολο 53694τμ (μαζί με κτίρια, παρτέρια, σκηνές, καντίνες κλπ)
Πυκνότητα κόσμου 2.5 άτομα/τμ (http://www.gkstill.com/CrowdDensity.html)
Άρα στο peak της βραδιάς το ΠΟΛΥ να βρέθηκαν εκεί ταυτόγχρονα 134.000 συγκεντρωμένοι.
Η παραπάνω είναι μια ΠΟΛΥ αισιόδοξη εκτίμηση μιας και θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αντικείμενα αλλά μόνο ελεύθερος χώρος.
Η συγκέντρωση ήταν μεγαλειώδης αλλά δεν μπορώ να ακούω τις παπαριές κάθε πικραμένου για 500.000 κόσμου!
Σίγουρα ο κόσμος που ανακυκλώθηκε θα ήταν πολύ περισσότερος... αλλά πόσο πολύ;

Ανώνυμος είπε...

Άμα αντιγράφουμε άρθρα καλό είναι να γράφουμε και την πηγή.... zougla.gr

Γιάννης είπε...

Για τον κόσμο που ανακυκλώνεται στο Σύνταγμα καθημερινά, ας το βάλουμε και οι ίδιοι στο μυαλό μας ότι είναι πάρα πολύς. Από τη στιγμή που μπορεί η απογευματινή-βραδινή συγκέντρωση να κρατήσει και 10 ώρες, σίγουρα πάνε κι έρχονται πολλοί έστω και για μισή ώρα. Το να υπολογίζουμε το αποκορύφωμα της προσέλευσης και να μιλάμε με αυτόν τον αριθμό είναι τεράστιο λάθος.

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα κομματόσκυλα παρακαλώ να μην σχολιάζουν!!! Ας κρυφτούν καλύτερα